Green System Енергоефективні технології.
Альтернативна енергетика.

м. Запоріжжя, бул. Парковий 1а, оф. 4 +38 (067) 612 03 09 +38 (050) 341 77 08 [email protected]

Працюємо:
з 9:00 до 18:00
Вихідний: сб, нд

Окупність сонячних батарей і сонячних станцій

Все частіше сьогодні в різних сегментах енергетики піднімається питання про способи отримання альтернативної енергії. І головною темою дискусій стають сонячні батареї. У різних авторитетних джерелах згадується, що грамотно спроектована сонячна станція здатна істотно знизити споживання струму з центральної електромережі, а значить, дати економію на рахунках за електрику. За рахунок чого забезпечується економія? Експерти компанії GREEN SYSTEM допоможуть прояснити, чи дійсно будівництво та монтаж сонячних батарей можна розглядати, як вигідну інвестицію, і яким буде дохід від сонячних батарей.

Вигода від сонячних батарей і їх окупність

Побутові електростанції з'являються в Україні повсюдно. Поодинокі панелі можна зустріти на даху приватного будинку. Ціла система сонячних батарей може бути встановлена ​​на землі фермерського господарства або промислового підприємства. Популяризація сонячних батарей пояснюється не тільки бажанням приватних осіб і власників підприємств повністю або частково компенсувати власні потреби в енергії. Також вони розглядають покупку станції, як спосіб пасивного доходу від продажу отриманої електроенергії державі за «зеленим» тарифом.

Чи дійсно вигідно купити сонячну станцію саме зараз? Який термін окупності сонячних батарей? Щоб отримати відповіді на всі ці питання, зупинимося детально на тому, що таке «зелений тариф», як він працює.

Важливий момент: Держава гарантує покупку надлишків енергії у власників сонячних станцій по гарантованої ставкою. Але тариф поступово зменшується. Це не випадково. Автори законопроекту усвідомлювали, що сонячних станцій буде ставати все більше, адже самі сонячні панелі теж дешевшають. Вартість 30 квт сонячної станції під зелений в 2014-2016 році була 30 000 + доларів. У 2020 році вартість такого рішення 18-21 000 доларів.

Отже, власник сонячної електростанції може продавати енергію державі. Ставку визначила Національна комісія, у повноваженнях якої регулювання в сфері енергетики. Тариф залежить від дати введення в експлуатацію (запуску) СЕС. Чим пізніше вона була введена в експлуатацію, тим нижче тариф. Аналізуючи положення даних норм, можна зрозуміти, чому вигідно купувати сонячні батареї саме зараз - прибуток залежить від дати підключення до «Зеленим тарифом».

Важливий момент: Розмір винагороди фіксується в євро на весь час дії договору. Це дуже вигідно. Адже якщо для інших «партнерів» держави, які підключатися через кілька років після вас, тариф буде знижено, то для вас, якщо ви підключаєтеся сьогодні, визначається актуальна ставка - розрахунок зеленого тарифу на момент підписання договору. Розмір кіловат / години фіксується до 31.12.2029 року. Саме ця дата визначена як закінчення дії програми. А далі ви зможете торгувати «сонячним світлом» за ринковою ціною, пропонуючи електроенергію всім бажаючим. Ставки тарифу для фізичних і юридичних осіб трохи відрізняються. З 2020 року, Полсен введення обмежувальний заходів для промислових СЕС картина виглядає ось так. Врахуйте що юр. особам для продажу надлишків е / енергії за зеленим тарифом без отримання ліцензії на даху (наземні можна але під власну компенсацію) можна будувати станції до 150 квт.

Знаючи потужність станції на 20 кіловат можна розрахувати середні обсяги виробленої за рік енергії. Ця цифра буде дорівнює 24 000 кВт / год. Якщо продати електрику державі за «зеленим тарифом» приблизна виручка складе 3600 $. Тобто станція такої потужності повністю окупить себе за шість з років. Ми привели усереднені значення. Ціна обладнання та проектно-монтажних робіт може відрізнятися. Обсяги вироблення енергії також варіюються в залежності від кількості похмурих днів в році. Але усереднені результати досить близькі до істини.

Проект на 25 кВт

Якщо потужність домашньої електростанції становить 25кВт, цифри будуть іншими. Експерти кажуть, що така СЕ станція - оптимальний варіант для приватних домогосподарств. Багато будинків мають обмеження електропостачання, введені РЕМ. Стандартний показник зазвичай варіюється в межах 7-10 кВт. Саме на таке навантаження розраховується енерговузол. За рахунок власної станції можна повністю компенсувати внутрішнє енергоспоживання і мати «товар» для продажу державі.

Продуктивність такої сонячної станції в рік складе приблизно 30 000 кВт / год. Від реалізації електрики власник устаткування зможе заробити приблизно 4 500 $. Повний термін окупності проекту складе 3,3 року. Надалі вироблене і продане електрику буде приносити чистий прибуток.

Проект на 30 кВт

Така потужність станції максимальна для непромислових проектів. Щоб побудувати цю систему, потрібно 80 панелей потужністю 375 Вт кожна. Загальна площа, необхідна під установку модулів, дорівнює 180 квадратним метрам. Як правило, панелі встановлюють на даху будинку і споруд, щоб не займати ділянку прибудинкової території.

Подібні проекти можна розглядати вже як комерційну компанію.

За рік СЕС такого масштабу виробить 39 000 кВт · год. Дохід від продажу електрики складе приблизно 5 850 $. Прості розрахунки показують, що окупність проекту - 3,1 років. Надалі його рентабельність - 5 850 $ / рік.

З аналізу трьох прикладів видно, що при збільшенні потужності станції скорочується термін окупності. Але навіть при мінімальних показниках потужності станції вона почне приносити чистий прибуток через 3,4 року. Для тих людей, хто до сих пір не впевнений, чи вигідно ставити сонячні батареї в Україні, менеджер компанії GREEN SYSTEM виконає індивідуальні розрахунки з урахуванням особливостей конкретного домоволодіння. Заповніть невелику анкету, щоб отримати важливі «цифри».

Поширені запитання

Чи збільшиться вартість нерухомості після установки сонячних батарей або система стане баластом?

Без сумніву установка сонячної станції підвищить вартість вашого будинку. Звичайно, не можна просто «додати» вкладення в проект до ціни нерухомості, так як прибутковість від використання інженерного обладнання не обчислюється однією простою формулою. Але при спілкуванні з потенційними покупцями сонячна система стане вагомою перевагою для вибору саме вашого об'єкта. Чи вигідно це? Вирішуйте самі.

Чи можу я продавати надлишки електроенергії?

Про це вже сказано вище. Ви можете не тільки компенсувати власну потребу в електроенергії, а й продавати її надлишки державі за вигідним тарифом. Для цього з енергетичною компанією обов'язково укладається договір, СЕ станція вводиться в експлуатацію згідно з усіма вимогами контролюючих органів. Фахівці компанії GREEN SYSTEM надають своїм клієнтам сприяння в отриманні всіх необхідних дозволів. Цей сервіс входить в послугу «Сонячна електростанція під ключ».

Встановив сонячні панелі кілька років тому, вдавшись до послуг іншого підрядника. Ваші розрахунки зовсім не відповідають дійсності. Прибуток від панелей мінімальна.

Ми запропонували усереднені показники доходу, від отриманої цифри розрахували, за скільки проект окупиться. Якщо ваші фактичні показники істотно відрізняються, значить, проект неефективний. Наша компанія займається аналізом і модернізацією наявних сонячних електростанцій. Виявлення та виключення «похибок» колишніх підрядників дозволяє істотно збільшувати продуктивність системи, а разом з цим і прибутковість проекту.

Яка потужність сонячних батарей оптимальна для приватного житлового будівництва?

Щоб вигода від встановлення сонячних батарей була максимальною, потрібно правильно розрахувати весь комплекс. Як правило, приватні домоволодіння встановлюють станції не стільки з комерційною метою, скільки для компенсації і перерозподілу власних потреб електрики. Наприклад, до Сонячної системи підключаються окремі прилади, опалення, контур гарячого водопостачання. Якщо вас цікавить підігрів води силами сонячних панелей, достатнім може бути монтаж 16 сонячних панелей 280 Вт кожна. Вони дадуть 4 кВт енергії, чого вистачить для гарячого водопостачання в весняно-осінній період. Щоб невелике домоволодіння було повністю забезпечено електроенергією силами сонячної станції, її потужність повинна бути від 6 кВт. Для цього потрібно встановити 24 сонячні батареї потужністю 280 Вт кожна. Більш точні розрахунки зробить наш менеджер, коли ви озвучите умови, актуальні для конкретного об'єкта.

Як резюме хочеться підвести невеликий підсумок. Вигідно чи ні ставити сонячні панелі? Однозначно так, і саме зараз. Окупиться вона за 4-6 років в залежності від потужності. За весь період служби вона принесе прибуток, яка перевищить вкладення в 10 разів.

Відповімо на ваші запитання