Green System Енергоефективні технології.
Альтернативна енергетика.

м. Запоріжжя, бул. Парковий 1а, оф. 4 +38 (067) 612 03 09 +38 (050) 341 77 08 [email protected]

Працюємо:
з 9:00 до 18:00
Вихідний: сб, нд

Як вибрати сонячну електростанцію для будинку

Сонячна електростанція – загальна назва фотоелектричної модульної станції. До нього входять фотомодулі, інвертор та набір комутаційного обладнання.

Головним компонентом у фотомодулях є кремній. У природі він удосталь доступний у формі піску, тому пророкують грандіозне майбутнє для сонячних станцій та поступове зниження цін у зв'язку з розвитком технологій.

Електрика виробляється завдяки панелям. Їх завданням є перетворення світла сонця на постійний тип електричного струму. Суть інвертора - перетворювати струм на змінний, а потім перенаправляти його в загальну електромережу.

Попит на деталі для СЕС в Україні зараз вищий, ніж будь-коли раніше. Це робить альтернативну енергетику галуззю, що стабільно розвивається, і є економічно привабливою не тільки для українських, а й для іноземних інвесторів. Завдяки різним державним програмам (доступне кредитування, лізинг, компенсаційні програми в окремих регіонах) та простій схемі отримання «зеленого» тарифу, альтернативна енергетика стала доступною і для власників приватних будинків, і мешканців багатоповерхівок. Власна СЕС стала надійною інвестицією у завтрашній день. Саме ця інвестиція здатна забезпечити домогосподарство безплатною екологічно чистою електроенергією та гарантувати стабільний прибуток на довгі роки.

Однак постає питання – як вибрати правильні сонячні панелі, щоб недорого та якісно, ​​коли ринок пропонує стільки різних варіантів і всі виробники запевняють, що саме їхній продукт найкращий? Який тип СЕС вам підійде? Яка потужність потрібна?

У цій статті кожен, хто замислюється над інвестицією у свою електростанцію, отримає кілька корисних порад за критеріями, яким слід приділити увагу, плануючи встановлювати СЕС для свого будинку.

Як підібрати сонячну електростанцію для дому: три рівні якості

Кожен фотомодуль має ряд стандартних показників, що вимірюються: ефективність роботи (ККД), номінальні показники потужності, напруги, струму, коефіцієнтів робочих температур і т.д. Всі ці параметри вимірюються в стандартних умовах шляхом лабораторних випробувань.

Давно не секрет той факт, що ціна – не єдиний вимірник якості будь-якого виробу, і сонячні панелі не є винятком. За сукупністю різних факторів виробництва, як спосіб виробництва, матеріал, з якого виготовляється панель, тощо, прийнято розділяти всі сонячні панелі на три рівні: TIER1, TIER2, TIER3.

У категорію TIER1 входять лише 2% всіх світових виробників сонячних панелей. Ці компанії не тільки старанно контролюють кожну стадію виробництва, але вкладають значні кошти в дослідження та розробки, використовують для виробництва панелей передові технології та працюють на світовому ринку не менше 5 років. Ці виробники використовують найкращий кремній, що забезпечує найкраще перетворення сонячної енергії на електричну. Найвідомішими виробниками категорії TIER1 є REC Solar, SunPower, Ja Solar, LG, Benq.

Виробники категорії TIER2 менше інвестують у різноманітні розробки та дослідження, при виробництві панелей використовують як роботів, так і ручну працю, і працюють на ринку в основному 2-5 років. Ці виробники можуть виробляти гарні панелі за співвідношенням ціна/якість, але як пощастить…

TIER3 – це компанії, що виробляють дешеві сонячні панелі, що займаються тільки їх складанням. Ця категорія містить близько 90% усіх виробників сонячних панелей. Представники TIER3 використовують виключно ручну працю, а це означає, що якість паяння залежить від вправності чи сумлінності кожного окремого робітника. Панелі даних виробників завойовують ринок низькою в порівнянні з іншими ціною, але і якість їх, як правило, відповідна. Часто панель категорії TIER3 у довгостроковій перспективі показує себе не з найкращого боку, оскільки завдає її власнику фінансових втрат за рахунок різкого зниження ефективності вже у перші роки служби та високого заводського шлюбу. Гарантійні зобов'язання таких компаній також досить сумнівні.

Сукупність цих критеріїв також показує, наскільки можна довіряти компанії-виробнику:

  • Толерантність

Цей критерій показує перевищує діапазон або не відповідає номінальній потужності панелі. Наприклад, Ви придбали сонячну панель потужністю 270 Вт, але завдяки проблемам контролю якості вихід у ідеальних умовах може становити 268 або 273 Вт.

  • Ефективність роботи (ККД)

Ефективність того, як сонячна панель перетворює сонячну енергію на електричну, визначатиме, скільки потужності згенерує сонячна установка. Якщо ж вартість двох панелей однакова, але ККД відрізняється, це означає, що дані панелі мають різну ефективність роботи, і надалі будуть приносити різний прибуток, генеруючи різну кількість електроенергії.

  • Тип кремнієвого лотка

Не менш важливим критерієм, який береться до уваги при виборі сонячних панелей, є тип кремнієвого лотка. Є три основні види панелей – полікристалічні, монокристалічні та аморфні (тонколікові).

Монокристалічний кремній (одношаровий) - кремній, структура якого непорушна і неподільна у всьому обсязі (Вікіпедія). Іншими словами, для монокристалічних панелей використовується кремній, вирощений одним цілим кристалом, що має низку особливостей. Монокристалічним панелям притаманна велика ефективність роботи у хмарну погоду. Такі панелі зазвичай мають велику потужність, і при обмеженій площі даху монокристалічний модуль виробляє більше енергії в порівнянні з полікристалічним. Такі переваги відображаються у вартості панелей.

Полікристалічний кремній (багатошаровий) складається з багатьох кристалів, розташованих хаотично. Полікристалічні панелі дешевші та найбільш поширені серед власників, як домашніх, так і комерційних сонячних станцій. Завдяки значним інвестиціям у виробництво та розробки, полікристалічні панелі зараз здатні працювати практично на тому ж рівні, що й монокристалічні. Зокрема, провідні світові виробники, такі як REC, Ja Solar, виробляють модулі двох типів, забезпечуючи споживача якісними продуктами у різних цінових сегментах.

Аморфний (тонкоплівковий) кремній найменш ефективний. На його основі виробляють тонкі плівкові панелі, які можуть використовуватися для будь-яких поверхонь, але на високу продуктивність їх роботи не варто розраховувати.

Сонячні панелі – продукт дорогий для пересічного українця. Хотілося б, щоб ця інвестиція виправдала себе не лише прибутком від продажу електроенергії, а й тривалим терміном служби. Поряд із гарантійним терміном на виріб та матеріали (це в основному 15 років), необхідно брати до уваги та гарантію лінійної продуктивності. Саме цей аспект є мірилом довговічності панелей. Наприклад, виробники панелей Risen гарантують, що через 25 років ваша панель працюватиме з ефективністю щонайменше 80%. Це говорить про те, що якісні панелі є десятиліттями, генеруючи якісну екологічно чисту електроенергію, а Ви в цей час насолоджуєтеся життям.

Якість елементів, що використовуються при монтажі сонячних електростанцій, збудованих компанією GREEN SYSTEM, підтверджується досвідом багаторічної експлуатації.

Яку сонячну електростанцію вибрати для приватного будинку

На сьогоднішній день на ринку представлені автономні, мережеві та гібридні станції. Відмінності полягають у наявності елементів накопичення енергії та можливості працювати на «зеленому» тарифі.

Основне завдання автономної сонячної електростанції - перетворення сонячної енергії в батареях для подальшого використання. Вона використовується для забезпечення електроенергією тих районів, де важко розтягнути електричні мережі або районів, де часто трапляються відключення електроенергії через аварії та ненадійність мереж.

Автономна сонячна станція із наземною конструкцією 7.5 кВт, с. Шелюги, Запорізька обл.

У сонячних електростанціях батареї не потрібні. Ця станція після вироблення електричної енергії негайно відправляє її в електромережу. Таким чином вони працюють по ЗТ.

Гібридна SPP може працювати у будь-якому режимі.

Тож на чому зупинити свій вибір? У разі обмеження бюджету та відсутності необхідності в резервному накопичувачі енергії оптимальним є мережна ЕС.

Мережева СЕС 15 квт с. Токмак, Запорізька обл.

Місце розташування сонячної електростанції

Найчастіше фотомодулі монтують на даху, але для них можна побудувати і наземну конструкцію, змонтувавши панелі у вигляді навісу на металевих кріпленнях. Кожне із зазначених вище положень може забезпечити максимальну дію сонячного світла. Головне тут - відштовхуватися від індивідуальних особливостей та запитів.

Ці фактори допоможуть визначити орієнтацію майбутньої СЕС:

  • в якому напрямку розташована будівля;
  • стійкість даху та градус її нахилу;
  • погода та опади протягом року у вашій місцевості;
  • будь-які споруди та дерева, що сприяють затіненню.

Причиною популярності даху в плані розташування є те, що зазвичай вони набувають більше світла і менше тіні. Пріоритетною, природно, є південна сторона та відхилення в 15 градусів на південний схід та південний захід. Монтаж на даху також привабливий у плані вартості кріплення. При розміщення землі необхідно створити певну конструкцію, що підвищує вартість СЭС. Але бувають випадки, коли установка на даху неможлива у зв'язку з різними умовами, наприклад, невеликою площею або орієнтацією на захід. У такому разі, універсальний навіс – це найкраще рішення. У цифрах побудова станції 10кВт потребує 70 м2.

Чи хотіли б дізнатися найбільш оптимальне місце розташування сонячних батарей для вас? Зверніться по допомогу до професіоналів! Наші експерти можуть фактично виміряти кількість тіні, яка впаде на вашу нерухомість протягом дня і порекомендує найефективніше розміщення сонячної станції.

Отже, ось основні поради наших фахівців для визначення оптимального місця для встановлення сонячних панелей:

1) Потрібно визначити орієнтацію будівлі. Ідеальна точка орієнтації – на південь, при вугіллі нахилу панелей до горизонту – 30 градусів.

2) Необхідно визначити місце встановлення (це можна зробити одночасно з першим пунктом). Потрібна площа визначається за розрахунком: для електричної станції 10 кВт потрібен нахил поверхні 65-70 м2 з необхідним кутом нахилу.

3) Спостерігаємо, чи не затінюється протягом дня обране місце

4) Також важливо враховувати можливості інвертора. Якщо вибрано станцію для оптимізації, кожна пара панелей може бути встановлена ​​окремо.

Де найкраще встановлювати сонячну станцію? Відповідь не може бути єдино вірною для всіх, але фахівці компанії GREEN SYSTEM завжди готові допомогти у цій нелегкій задачі!

Якої потужності вибрати сонячну станцію

Вибір потужності сонячної електростанції – це пошук балансу між вашими бажаннями та можливостями (наявність фінансових ресурсів, площа розміщення сонячних панелей). Для сонячних електростанцій, які працюють за «зеленим» тарифом, вибір потужності станції обмежений лише відповідністю розмірам фінансування та наявності площ.

Сонячні батареї для системи, розрахованої на продаж електрики за "зеленим" тарифом, монтуються на даху, фасадах будинку, та на спорудах, зазначених на плані домоволодіння. Можна зробити несучу конструкцію, встановити сонячні батареї на своїй земельній ділянці, якщо місця на даху немає, і потім звернутися до БТІ, щоб включити його до плану, потрібно лише врахувати, що закон дозволяє приватним домовласникам заснувати не більше 30 кВт.

Крім того, бажаючі продавати електроенергію в мережу за зеленим тарифом повинні перевірити кількість електроенергії, виділеної домогосподарству.

Якщо, наприклад, ви плануєте поставити станцію потужністю 10 кВт, а в договорі з Обленерго Вам виділили потужність 2 кВт, доведеться заплатити за всі 10 кВт у зв'язку з переходом з однофазного підключення на трифазне.

Для цього необхідно звернутись до Обленерго, прихопивши з собою документи: копію паспорта – сторінки 1, 2 та 11, копію картки з ідентифікаційним кодом, свідоцтво про право власності, копію топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000, де буде вказана ваша земельна ділянка (для цього потрібно звернутися до міської адміністрації), а також заповнити заявку.

Уникнути подібного сценарію та прискорити процеси розгляду заявок допоможуть фахівці GREEN SYSTEM, які за вашим дорученням можуть займатися всією роботою, що стосується документації, що дозволяє.

Пропозиція від компанії GREEN SYSTEM

З кожним роком людина отримує досвід, який неможливо купити.

Так і наша компанія, яка працює з 2012 року у сфері альтернативної енергетики, змогла накопичити досвід роботи з різними об'єктами та неординарними запитами клієнтів. Ми можемо сміливо стверджувати, що кожен проект допомагає нам ставати ще сильнішим!

Репутація професіоналів своєї справи GREEN SYSTEM здобула завдяки успішним розв'язанням задач, поставлених замовниками.

З року в рік відмінна репутація приваблює в наші ряди дедалі більшу кількість працівників, які живуть спільною ідеєю – зробити альтернативну енергетику доступною кожному!

Відповімо на ваші запитання