Green System Енергоефективні технології.
Альтернативна енергетика.

м. Запоріжжя, бул. Парковий 1а, оф. 4 +38 (067) 612 03 09 +38 (050) 341 77 08 [email protected]

Працюємо:
з 9:00 до 18:00
Вихідний: сб, нд

Принцип роботи сонячної електростанції

Сонячні електростанції завойовують популярність в Україні, так як відкривають перед власником можливість частково або повністю компенсувати власні потреби в електриці. Також, в залежності від типу установки, точніше, комплектації станції певним видом інвертора, можна продавати надлишки енергії державі за спеціальною програмою, яка отримала назву «Зелений тариф». Розберемося, які установки підходять тільки для власного використання, а які також можуть стати джерелом пасивного доходу. Принцип роботи СЕС визначає її тип: автономний, мережевий або гібридний. В чому різниця?

Автономне рішення

Принцип роботи сонячної електростанції даного типу побудований за таким алгоритмом:

  • Сонячне світло потрапляє на сонячні панелі.
  • Енергія світла перетворюється в струм під дією електричних полів.
  • Акумулятор накопичує електрику, а інвертор забезпечує трансформацію постійного струму в змінну напругу.
  • У міру необхідності ток з акумулятора подається до джерел забору - розеток і вмикач.
  • Колектор заряду стежить, щоб акумуляторна батарея заряджала від фотоелектронних модулів коректно.
  • Як тільки АКБ заповнена, акумуляція електрики припиняється. Коли вона заряджена не повністю, знову можливо «накопичення» струму.

Плюс таких установок в тому, що «живити» будинок електроенергією установка може також в нічний час. Адже сонячне світло «накопичений» в акумуляторі. Мінус обладнання в тому, що при заповненій батареї енергія сонця перестає використовуватися. Якщо витрата струму на об'єкті невисокий, то станція буде працювати не на повну потужність.

Мережеві сонячні станції

Робота сонячної електростанції цього типу не передбачає використання акумулятора. В іншому принцип її роботи не відрізняється від автономного варіанту. Фотоелектричні елементи, на які падає світло, перетворюють сонячну енергію в електричний струм. Потік спрямованих електронів проходить черга инвертер, але визначається не в акумулятор. Установка підключається безпосередньо до мережі. Важливо розуміти що наявність зовнішньої мережі обов'язково для цього типу СЕС тому інвертор вирівнює синусоїди і гаси гармоніки в часте (щоб отримати напруга корисних властивостей) про зовнішню мережу. При відключенні зовнішньої мережі така сонячна станція працювати не буде. Виробляється електрику перенаправляється інвертором в централізовані електромережі. За рахунок установки двонаправленого лічильника вдається визначити для конкретного об'єкта обсяг отриманої та обсяг відданої енергії. Те електрику, яке віддається, викуповується державою за «зеленим тарифом» (при підписанні з РЕМ відповідного договору). Це дозволяє власнику сонячної станції не тільки компенсувати власні потреби в електриці, а й перетворити установку в джерело пасивного доходу. За рахунок продажу електрики власнику станції вдається швидше окупити інвестицію.

Гібридні сонячні станції

Як працює сонячна електростанція цього типу? При установці гібридного інвертора генерується енергію можна не тільки перенаправляти в мережу, але й накопичувати в акумуляторі. Цей варіант обладнання об'єднує переваги перших двох моделей. Через це вартість гібридних СЕС на третину вище, ніж ціна автономних або мережевих рішень.

Різниця у вартості сонячних станцій зачіпає інвертори, типи яких у всіх трьох випадках відрізняються. Також дещо різниться комплектація систем. Наприклад, в мережевий установці відсутня акумулятора для автономної станції, немає потреби купувати двонаправлений лічильник.

Чи залежить принцип роботи сонячної електростанції від її потужності?

Як установки в 3 кіловати, які є моделями мінімальній потужності, так і станції в 10 кіловат (це максимальна потужність для побутової станції) працюють за одним принципом. Відмінність їх в числі сонячних панелей, потужності інвертера, довжині кабельної продукції та конструкції рами, яка утримує батареї. Що стосується принципу роботи, то потужність станції і тип установки - поняття не пов'язані.

Як визначити тип і потрібну продуктивність сонячної електростанції?

Принцип роботи різних електростанцій зрозумілий. Вибирати оптимальний варіант потрібно з урахуванням споживання електроенергії протягом світлового дня і в темний час доби, орієнтації фотомодулів щодо горизонту, місць де можна розмістити фотомодулі. Якщо ви купуєте обладнання для особистих потреб, наприклад, підігріву води або вуличного освітлення, то вибирати потрібно автономну модель. Якщо ви не тільки хочете компенсувати власні потреби в електриці, а й хочете продавати надлишки струму, то кращий варіант - мережева станція. Ну а гібридна установка підходить для вирішення і тих, і інших завдань.

А щоб станція працювала з максимальною ефективністю, відповідаючи поставленим цінами, проектування і монтаж системи варто довіряти тільки фахівцям. Адже від правильного підбору обладнання, а також від грамотного розміщення панелей залежить обсяг сонячного світла, що потрапляє на фотоелементи. Менеджери GREEN SYSTEM безкоштовно розрахують оптимальні дані установки для конкретного об'єкта.

Відповімо на ваші запитання