Green System Енергоефективні технології.
Альтернативна енергетика.

м. Запоріжжя, бул. Парковий 1а, оф. 4 +38 (067) 612 03 09 +38 (050) 341 77 08 [email protected]

Працюємо:
з 9:00 до 18:00
Вихідний: сб, нд

З чого складається сонячна електростанція

 Альтернативні джерела електроенергії з кожним роком все більше набирають популярність по всьому світу. Пов'язано це з проблемою непоправності корисних копалин (вугілля, газу, нафти), які використовуються на численних теплових електростанціях. Також на процесах позначається необхідність збереження навколишнього середовища в екологічно чистому стані. Якщо розглядати відомі в даний час варіанти, то сонячні електростанції (СЕС) є найбільш доступними за вартістю і ефективними в застосуванні. З їх допомогою можна забезпечити електрикою найрізноманітніші по потужності споживання об'єкти. Наприклад, малопотужний свердловинний насос для поливу рослин в полі, невелику дачу або заміський котедж, придорожнє кафе або базу відпочинку. Для часткового покриття витрат на електроенергію СЕС встановлюють на великих підприємствах, фермерських господарствах і безлічі інших місць, де є ліміт потужності електроенергії, що поставляється централізовано. Залежно від того, які складові сонячної електростанції використані в її монтажі, скільки встановлено фотоелектричних модулів (ФЕМ), визначається не тільки продуктивність (потужність) електрики, що виробляється, а й ступінь функціональності установки.

Комплектація СЕС

Для більшості з нас поняття «сонячна електростанція» представляється в такий спосіб - встановлені під відкритим небом сонячні батареї якимось чином виробляють електроенергію, що надходить відразу споживачеві, забезпечуючи тим самим роботу самих різних електроприладів. Насправді пристрій сонячної електростанції набагато складніше. Між фотоелектричними панелями, що перетворюють падаюче на їх поверхню сонячне світло в електрику, і електроустаткуванням або лампочкою в світильнику, знаходиться чимало спеціальних пристроїв. Саме з їх допомогою енергія сонця не тільки трансформується в електричний струм з потрібними параметрами. З залежності від комбінації цих приладів комплектується СЕС з потрібними характеристиками.

з чого складається сонячна станція

Сонячна електростанція складається з наступних пристроїв та обладнання:

  • Фотоелектричні панелі, більш відомі широким масам під назвою «сонячні батареї».
  • Система кріплень ФЕМ. Може бути наземна або дахова. Також є трекерна системи (які повертаються за сонцем і забезпечують більшу генерації е / енергії). У будь-якому випадку система повинна забезпечувати жорсткість і витримувати вітрове і снігове навантаження. Вага одного фотомодуля - близько 19 кг. Сонячна станція 30 кВт це близько 90 фотомодулів розміром 1 * 2 метра. Відповідно і конструкція повинна витримувати цю вагу і парусність. Відомо багато підтверджених випадків мікротріщин в осередках через порушення геометрії рами й конструкції.
  • BSM Контролер. Мікропроцесорна система управління і контролю стану заряду акумулятора.
  • Інвертор. Цей вид інноваційного обладнання перетворює, що надходить з фотоелектронних модулів (ФЕМ), постійний струм в змінну напругу, яка далі надходить в звичайну систему електропостачання.
  • Акумулятор призначений для накопичення електрики, одержуваного в денний час і витрачається в темний час доби. Традиційні автомобільні АКБ для цієї мети не підходять по ряду об'єктивних причин. Вони фізично не можуть запасати в такі терміни енергію і також швидко її віддавати при необхідності.
  • Системи захисту по постійному струму і змінним струмом. Система заземлення (це обов'язково тому що напруга на інвертор від панелей приходить близько 1000 вольт).
  • Для продажу надлишків електроенергії багатофункціональний електронний лічильник, призначений для двонаправленого обліку електроенергії. Прилад веде облік електрики, призахідного від централізованої електромережі і переданого назад в мережу від сонячної електростанції. Даний прилад необхідний для СЕ станції, що працює за програмою «зелений тариф».

Щоб сонячна електростанція виробляла струм з максимальною ефективністю, при цьому фінансові витрати були економічно виправданими, необхідно дуже грамотно скомпонувати всі ці елементи.

Короткий огляд фотоелектричних панелей сонячних електростанцій

На питання: «З чого складається сонячна електростанція?», Перший варіант відповіді звучить так: «З сонячних батарей». Розглянемо, які бувають види фотоелектричних панелей:

  • Монокристалічні. Досить поширений вид сонячних батарей, що відрізняються міцним водонепроникним корпусом. Широко використовується для електроживлення вуличних світильників, різного рада електроприладів і т.п.
  • Тонкоплівкові. Незважаючи на те, що для отримання гідного рівня потужності потрібна чимала площа плівки, цей матеріал користується попитом. Плівку, регенеруючу сонячну енергію в електричний струм, можна без особливих труднощів фіксувати на будь-якої зручної поверхні (стіна будинку, покрівлю будівлі та т.п.).
  • Полікристалічні. Основним матеріалом для виробництва служить кремній. Разом з монокристалічним аналогом є найпопулярнішим видом сонячних батарей для СЕС, ККД від 16,0% до 22,0%.

типи сонячних панелей

Показник ККД станції залежить від наступних факторів:

  • Кількість кремнієвих пластин (клітин або смуг), що розміщуються на фотоелектричні модулі (ФЕМ). Цей показник варіюється від 36 до 96 клітин. Площа стандартної панелі 1,6 м2.
  • Ступінь очищення кремнієвого матеріалу. Залежить від виробника і використовуваних їм технологій.
  • Якість збірки - прозорість захисного покриття, спосіб з'єднання фотоелектричних елементів і т.д.

Прийнята така класифікація за якістю - Grid A, Grid B, Grid C і Grid D. Клас A - це продукція всесвітньо відомих брендів з високим ККД і гарантовано тривалим терміном експлуатації (від 10-25 років і вище). Клас D є продукцією незнайомих або малознайомих фірм, якість продукції яких викликає сумнів.

Щоб придбати сонячну електростанцію необхідної для ваших цілей потужності і при цьому не переплачувати за брендове оснащення, рекомендуємо скористатися послугами професіоналів. Тільки фахівці з проектування та монтажу сонячних електростанцій можуть правильно розрахувати і скомпонувати необхідну для надійної і ефективної роботи СЕС оснащення.

Відповімо на ваші запитання